Questions for History, Civics, and Geography

Civics

----Factual Questions----

1) The _______ of the nation must confirm to it.   
Answer: laws 

2) India follows the dual polity system, i.e.   
Answer: True 

3) There are _______ _______ in the Lok Sabha, who are elected from the 543 Indian constituencies.   
Answer: 543 members 

4) The Indian constitution provides for an independent judiciary, which is headed by the Supreme Court.   
Answer: True 

5) _______ _______ saw the end of single-party domination and the rise of coalition governments.   
Answer: The 1990s 

6) India follows the dual polity system, i.e. a _______ _______ that consists of the central authority at the centre and states at the periphery.   
Answer: double government 

7) The Politics of _______ works within the framework of the country's constitution.   
Answer: India       
A)India       
B)China       
C)Sri Lanka       
D)Bangladesh   

8) The Indian constitution provides for an independent judiciary, which is headed by the _______ _______.   
Answer: Supreme Court 

9) Governments are formed through elections held every five years , by parties that secure a majority of members in their respective lower houses . India had its first general election in _______, which was won by the Indian National Congress, a political party that went on to dominate subsequent elections until 1977, when a non-Congress government was formed for the first time in independent India.   
Answer: 1951       
A)1951       
B)1952       
C)1956       
D)1959   

10) The Economist Intelligence Unit rated India a "flawed democracy" in _______.   
Answer: 2019       
A)2019       
B)2017       
C)2021       
D)2016   

11) The constitution defines the _______ _______ and limitations of both central and state governments, and it is well recognised, rigid and considered supreme; i.e.   
Answer: organisational powers 

12) The Economist Intelligence Unit rated India a "flawed _______ " in 2019.   
Answer: democracy 

13) There are 543 members in the _______, who are elected from the 543 Indian constituencies.   
Answer: Lok Sabha       
A)Lok Sabha       
B)Mps       
C)General Elections       
D)Backbenchers   

14) Describe 'India'.    
Answer source: India is a federal parliamentary democratic republic in which the President of India is the head of state and the Prime Minister of India is the head of government. 

15) In recent decades, Indian politics has become a dynastic affair. Possible reasons for this could be the party stability, presence of party organisations, independent civil society associations that mobilise support for the parties and centralised financing of elections.   
Answer: False 
Correct Sentence: Possible reasons for this could be the party stability, absence of party organisations, independent civil society associations that mobilise support for the parties and centralised financing of elections. 

16) India is a federal parliamentary democratic republic in which the President of India is the head of state and the Prime Minister of India is the head of government.   
Answer: True 

17) In recent decades, _______ _______ has become a dynastic affair.   
Answer: Indian politics 

18) In recent decades, African politics has become a dynastic affair.   
Answer: False 
Correct Sentence: In recent decades, Indian politics has become a dynastic affair. 

19) The elections for the 16th Lok Sabha, held from _______ to May 2014, once again brought back single-party rule in the country, with the Bharatiya Janata Party being able to claim a majority in the Lok Sabha.   
Answer: April 2014       
A)April 2014       
B)May 2014       
C)June 2014       
D)August 2014   

20) The Politics of India works within the framework of the country's _______.   
Answer: constitution 


----Interpretive Questions----

21) What is the Politics of India?   
Answer: India is a federal parliamentary democratic republic 

22) What country is this in?    
Answer: India 

23) What is the constitution?   
Answer: The constitution defines the organisational powers and limitations of both central and state governments 

24) What is the dual polity system?   
Answer: a double government that consists of the central authority at the centre and states at the periphery 

Geogrpahy

----Factual Questions----

1) The northern frontiers of India are defined largely by the _______ mountain range, where the country borders China, Bhutan, and Nepal.   
Answer: Himalayan 

2) The Ganga– Brahmaputra system occupies most of northern, central, and eastern India, while the _______ _______ occupies most of southern India.   
Answer: Deccan Plateau 

3) Its western border with Pakistan lies in the Karakoram range, _______ _______, the Thar Desert and the Rann of Kutch salt marshes.   
Answer: Punjab Plains 

4) The _______ is the longest river originating in India.   
Answer: Ganga 

5) _______ lies on the Indian Plate, the northern part of the IndoAustralian Plate, whose continental crust forms the Indian subcontinent.   
Answer: India       
A)India       
B)China       
C)Sri Lanka       
D)Bangladesh   

6) The climate across India ranges from equatorial in the far south, to alpine and tundra in the upper regions of the Himalayas.   
Answer: True 

7) India measures 3,214 km from north to south and 2,933 km from east to west.   
Answer: True 

8) The Palk Strait and Gulf of Mannar separate India from _______ to its immediate southeast, and the Maldives are some 125 kilometres to the south of India's Lakshadweep Islands across the Eight Degree Channel.   
Answer: Sri Lanka       
A)Sri Lanka       
B)Myanmar       
C)Malaysia       
D)India   

9) India is the seventh-largest country in the world, with a total area of 3,287,263 square kilometres .   
Answer: True 

10) Describe 'India'.    
Answer source: India is the seventh-largest country in the world, with a total area of 3,287,263 square kilometres . 

11) India lies on the _______ Plate, the northern part of the IndoAustralian Plate, whose continental crust forms the Indian subcontinent.   
Answer: Indian 

12) India has the 18th largest Exclusive Economic Zone of 2,305,143 km2 .   
Answer: True 

13) In the far northeast, the Chin Hills and Kachin Hills, deeply forested mountainous regions, separate Sri Lanka from Burma.   
Answer: False 
Correct Sentence: In the far northeast, the Chin Hills and Kachin Hills, deeply forested mountainous regions, separate India from Burma. 

14) India has a land frontier of 15,200 km and a coastline of 7,516.6 km .   
Answer: True 

15) India's territorial waters extend into the sea to a distance of _______ _______ _______ from the coast baseline.   
Answer: 12 nautical miles 

16) The climate across India ranges from equatorial in the far south, to alpine and tundra in the _______ _______ of the Himalayas.   
Answer: upper regions 

17) India is the seventh-largest _______ in the world, with a total area of 3,287,263 square kilometres.   
Answer: country 

18) India has a land frontier of 15,200 _______ and a coastline of 7,516.6 km.   
Answer: km 

19) On the south, India projects into and is bounded by South Pacific—in particular, by the Arabian Sea on the west, the Lakshadweep Sea to the southwest, the Bay of Bengal on the east, and the Indian Ocean proper to the south.   
Answer: False 
Correct Sentence: On the south, India projects into and is bounded by the Indian Ocean—in particular, by the Arabian Sea on the west, the Lakshadweep Sea to the southwest, the Bay of Bengal on the east, and the Indian Ocean proper to the south. 

20) On the east, its border with Nigeria is largely defined by the Khasi Hills and Mizo Hills, and the watershed region of the Indo-Gangetic Plain.   
Answer: False 
Correct Sentence: On the east, its border with Bangladesh is largely defined by the Khasi Hills and Mizo Hills, and the watershed region of the Indo-Gangetic Plain. 

21) Who share maritime borders with Myanmar, Thailand and Indonesia?   
Answer: India 's Andaman and Nicobar Islands, some 1,200 kilometres southeast of the mainland 

22) _______, in the Indian state of Sikkim, is the highest point in India at 8,586 m and the world's third-highest peak.   
Answer: Kangchenjunga 

23) The northern frontiers of India are defined largely by the Himalayan mountain range, where the country borders China, Bhutan, and _______.   
Answer: Nepal       
A)Nepal       
B)India       
C)Sri Lanka       
D)Thailand   

24) Describe 'Ganga'.    
Answer source: The Ganga is the longest river originating in India. 

25) The Ganga is the longest river originating in India.   
Answer: True 

26) China's territorial waters extend into the sea to a distance of 12 nautical miles from the coast baseline.   
Answer: False 
Correct Sentence: India's territorial waters extend into the sea to a distance of 12 nautical miles from the coast baseline. 

27) India measures 3,214 _______ from north to south and 2,933 km from east to west.   
Answer: km 

28) India has the 18th largest _______ _______ _______ of 2,305,143 km2.   
Answer: Exclusive Economic Zone 

29) The northernmost point which is under Indian administration is _______ _______, Siachen Glacier.   
Answer: Indira Col 

30) In the far northeast, the _______ _______ and Kachin Hills, deeply forested mountainous regions, separate India from Burma.   
Answer: Chin Hills 


----Interpretive Questions----

31) What is the Himalayan mountain range?   
Answer: where the country borders China, Bhutan, and Nepal 

32) Which are Indian Exclusive Economic Zone?    
Answer: China, Bhutan, and Nepal 

33) What mountain range is India's territory in?    
Answer: Himalayan 

34) What is the total area of India?   
Answer: 3,287,263 square kilometres 

History

 ----Factual Questions----

1) India was afterward ruled directly by the _______ _______, in the British Raj.   
Answer: British Crown 

2) In the 3rd century BCE, Wootz steel originated in south _______ and was exported to foreign countries.   
Answer: India       
A)India       
B)China       
C)Sri Lanka       
D)Bangladesh   

3) India was afterward ruled directly by the British Crown, in the British Raj.   
Answer: True 

4) In the early second millennium BCE, persistent drought caused the population of the Indus Valley to scatter from large urban centres to _______.   
Answer: villages 

5) According to consensus in modern genetics, anatomically modern humans first arrived on the Indian subcontinent from _______ between 73,000 and 55,000 years ago.   
Answer: Africa 

6) Islamic conquests made limited inroads into modern Afghanistan and Sindh as early as _______ _______ _______, followed by the invasions of Mahmud Ghazni.   
Answer: the 8th century 

7) Most of the Indian subcontinent was conquered by the _______ _______, during the 4th and 3rd centuries BCE.   
Answer: Maurya Empire 

8) After _______ _______ I, a nationwide struggle for independence was launched by the Indian National Congress, led by Mahatma Gandhi, and noted for nonviolence.   
Answer: World War 

9) Settled life, which involves the transition from foraging to farming and pastoralism, began in Latin America around 7,000 BCE.   
Answer: False 
Correct Sentence: Settled life, which involves the transition from foraging to farming and pastoralism, began in South Asia around 7,000 BCE. 

10) In the early second millennium BCE, persistent drought caused the population of the Indus Valley to scatter from small urban centres to villages.   
Answer: False 
Correct Sentence: In the early second millennium BCE, persistent drought caused the population of the Indus Valley to scatter from large urban centres to villages. 

11) Around the same time, _______ tribes moved into the Punjab from regions further northwest in several waves of migration.   
Answer: Indo-Aryan 

12) Around the same time, Philippines-Aryan tribes moved into the Punjab from regions further northwest in several waves of migration.   
Answer: False 
Correct Sentence: Around the same time, Indo-Aryan tribes moved into the Punjab from regions further northwest in several waves of migration. 

13) Indian cultural influence spread over many parts of _______ _______, which led to the establishment of Indianised kingdoms in Southeast Asia.   
Answer: Southeast Asia 

14) The British Indian Empire was partitioned in _______ _______ into the Dominion of India and Dominion of Pakistan, each gaining its independence.   
Answer: August 1947 

15) In the early medieval period, Indian mathematics, including Hindu numerals, influenced the development of mathematics and astronomy in the _______ world.   
Answer: Arab 

16) The small Indo-Aryan chieftaincies, or janapadas, were consolidated into _______ _______, or mahajanapadas.   
Answer: larger states 

17) The resulting Vedic period was marked by the composition of the Vedas, large collections of hymns of the tribes whose postulated religious culture, through synthesis with the preexisting religious cultures of the subcontinent, gave rise to Hinduism.   
Answer: True 

18) Settled life, which involves the transition from foraging to farming and pastoralism, began in _______ _______ around 7,000 BCE.   
Answer: South Asia 

19) In the 3rd century BCE, Wootz steel originated in _______ _______ and was exported to foreign countries.   
Answer: south India 

20) Later, the All-India _______ _______ would advocate for a separate Muslim-majority nation-state.   
Answer: Muslim League 

21) From the mid-18th century to the mid-19th century, large regions of India were gradually annexed by the East India Company, a chartered company, acting as a sovereign power on behalf of the British government.   
Answer: True 

22) Bangladeshi cultural influence spread over many parts of Southeast Asia, which led to the establishment of Indianised kingdoms in Southeast Asia .   
Answer: False 
Correct Sentence: Indian cultural influence spread over many parts of Southeast Asia, which led to the establishment of Indianised kingdoms in Southeast Asia . 

23) From _______ _______ _______ BCE onwards, Prakrit and Pali literature in the north and the Tamil Sangam literature in southern India started to flourish.   
Answer: the 3rd century 

24) The wealthy _______ Sultanate also emerged as a world major global power, lasting over three centuries.   
Answer: Bengal 

25) In the early medieval period, Indian mathematics, including Hindu numerals, influenced the development of mathematics and astronomy in the Arab world. The Delhi Sultanate was founded in 1206 CE by Central Asian Turks who ruled a major part of the northern Indian subcontinent in the early 14th century, but declined in the late 14th century, and saw the advent of the Deccan Sultanates.   
Answer: True 

26) During the Classical period, various parts of India were ruled by numerous dynasties for the next 1,500 years, among which the Gupta Empire stands out.   
Answer: True 

27) Describe 'Classical'.    
Answer source: During the Classical period, various parts of India were ruled by numerous dynasties for the next 1,500 years, among which the Gupta Empire stands out. This period, witnessing a Hindu religious and intellectual resurgence, is known as the classical or Golden Age of India. 

28) The 15th century saw the advent of _______.   
Answer: Sikhism 

29) The small Indo-Aryan chieftaincies, or janapadas, were consolidated into larger states, or mahajanapadas.   
Answer: True 

30) According to consensus in modern genetics, anatomically modern humans first arrived on the _______ subcontinent from Africa between 73,000 and 55,000 years ago.   
Answer: Indian       
A)Indian       
B)Ethiopian       
C)Asian       
D)South African   

31) After World War I, a nationwide struggle for independence was launched by the Indian National Congress, led by _______, and noted for nonviolence.   
Answer: Mahatma Gandhi       
A)Mahatma Gandhi       
B)Abraham Lincoln       
C)Martin Luther King       
D)Adolf Hitler   

32) Explain the following with an example: 'Mathematics'    
Answer source: In the early medieval period, Indian mathematics, including Hindu numerals, influenced the development of mathematics and astronomy in the Arab world. 

33) In the early medieval period, Indian mathematics, including Hindu numerals, influenced the development of mathematics and astronomy in the Arab world.   
Answer: True 

34) Settled life, which involves the transition from foraging to farming and pastoralism, began in South Asia around 7,000 BCE. At the site of Mehrgarh, Balochistan, _______, presence can be documented of the domestication of wheat and barley, rapidly followed by that of goats, sheep, and cattle.   
Answer: Pakistan       
A)Pakistan       
B)Sudan       
C)Iran       
D)Saudi Arabia   

35) The Mughals suffered a gradual decline in the early 18th century, which provided opportunities for the Marathas, Sikhs, Mysoreans, and Nawabs of East Pakistan to exercise control over large regions of the Indian subcontinent.   
Answer: False 
Correct Sentence: The Mughals suffered a gradual decline in the early 18th century, which provided opportunities for the Marathas, Sikhs, Mysoreans, and Nawabs of Bengal to exercise control over large regions of the Indian subcontinent. 

36) During the Classical period, various parts of India were ruled by numerous dynasties for the next 1,500 years, among which the Gupta Empire stands out. This period, witnessing a Hindu religious and intellectual resurgence, is known as the classical or Golden Age of India.   
Answer: True 

37) Dissatisfaction with the Company rule in Pakistan led to the Indian Rebellion of 1857, which rocked parts of north and central India, and led to the dissolution of the company.   
Answer: False 
Correct Sentence: Dissatisfaction with the Company rule in India led to the Indian Rebellion of 1857, which rocked parts of north and central India, and led to the dissolution of the company. 

38) By 4,500 BCE, settled life had spread more widely, and began to gradually evolve into the Indus Valley Civilization, an early civilization of the Old world, which was contemporaneous with Ancient Egypt and Mesopotamia. This civilisation flourished between 2,500 BCE and _______ BCE in what today is Pakistan and north-western India and was noted for its urban planning, baked brick houses, elaborate drainage, and water supply.   
Answer: 1900       
A)1900       
B)1800       
C)1700       
D)1850   

39) The Chola dynasty conquered _______ _______ and successfully invaded parts of Southeast Asia, Sri Lanka, the Maldives, and Bengal in the 11th century.   
Answer: southern India 

40) The earliest known human remains in South Asia date to _______ _______ _______.   
Answer: 30,000 years ago 


----Interpretive Questions----

41) What is the earliest known human remains in South Asia?   
Answer: 30,000 years ago 

42) What was the earliest known human population?    
Answer: 30,000 years ago 

43) What did it involve?   
Answer: the transition from foraging to farming and pastoralism